5

Als ik het ’s avonds niet meer weet, ga ik naar buiten en loop een rondje om de sportvelden. Eerst door de Stokroosstraat, langs een ouderenflat waar een mevrouw van haar zuurstofflessen leeft. Zij is altijd recht voor haar raap. Mensen die denken iets voor te stellen, zoals een man in uniform met een of ander speldje op, die weet ze wel op hun nummer te zetten mochten ze ook maar iets van hun dedain op wat voor manier dan ook tentoonspreiden. De opmerkingen die zij naar hen maakt weet ze met veel vilein, alsof jij die man bent, te verpakken in anekdotes waar zijzelf zo hard om moet lachen dat ze daarna volledig buiten adem is en het plastic uiteinde van de slang die oneindig door haar kleine flatje lijkt te lopen in haar neus moet steken om met een traan over haar wang het tekort aan levensbrandstof te inhaleren, waarbij ze steeds serieuzer gaat kijken en je in haar ogen weer de triestheid ziet van het moment dat je bij haar binnenstapte.

Dan door de Zonnebloemstraat, langs Uitzicht, waar een vrouw woont die vond dat ik haar altijd zo lekker insmeerde omdat ik de zalf met mijn blote handen in haar huid masseerde. Sinds iemand mij vertelde dat ik beter handschoenen aan kon doen, werd ik iemand die handschoenen droeg.

Na mijn ronde loop ik door omdat ik het nog steeds niet weet. Dan steek ik de Segbroeklaan over waar de auto’s sneller rijden, ga het parkje in, verdwijn in een heel klein stukje duisternis en voelt het even alsof ik weg ben; het verkeer dat voorbij dendert houd me hier. Ik loop richting het bruggetje en hoor jongens met zware stemmen rond een bankje hangen tot ik eroverheen loop en besef dat ze een heel koor aan kikkers zijn die me begroeten. Ze liggen verscholen tussen de eenden in de zwarte vijver; witte stippen die de sterren aan de hemel weerspiegelen rond een kunstwerk dat de aarde eraan vastlijmt.

Op mijn laatste stappen moet ik vertrouwen, zo dicht is het donker waar het het dichtstbegroeid is. Thuis weet ik dat ik het nog steeds niet weet. Zelfs dat weet ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.