Het verhaal van de gele keizer

In de eerste vijftien jaar sinds zijn troonbestijging had hij zich gedragen geweten door zijn volk. Hij leunde achterover, wentelde zich in alle geneugten des levens, maar raakte langzaam in de war van al zijn gevoelens en gedachten. De volgende vijftien jaar werd hij gekweld door zorgen over het slechte bestuur van zijn rijk. Zijn intelligentie leek afgestompt en hoe meer hij nadacht hoe minder oplossingen zich aandienden. Na vijftien jaar besloot hij zich terug te trekken in zijn huisje in het Keizerlijke hof. Daar beoefende hij het vasten van de geest en het temmen van het lichaam. Na drie maanden ongestoord te hebben geleefd, zonder zich met bestuurlijke zaken te hebben belast, kwam hij terug en was innerlijk veranderd. “Ik ben niet tot oplossingen gekomen,” zei hij tegen zijn ministers, “en ook heb ik de Weg niet gevonden. Ik heb begrepen dat je de allerhoogste Weg niet kunt vinden doormiddel van de gevoelens. Ik heb het begrepen! Ik heb het gevat! Maar ik kan het niet aan jullie vertellen.”

De volgende 28 jaar heerste er grote orde in het rijk.
(Vrije samenvatting van de eerste paragraaf, hoofdstuk twee uit: de geschriften van Liezi – de taoïstische kunst van het relativeren, vertaald en toegelicht door Jan De Meyer)

Ik vertel je dit verhaal omdat er belangrijke lessen in besloten liggen bij het omgaan met eenzaamheid. Mocht het zover zijn gekomen, dat wij ons eenzaam wanen, dan betekent dit dat het denken behoorlijk met ons aan de haal is gegaan. Onze visie op wie wij zijn is vertroebelt en onze gedachten schieten alle kanten op. Jezelf identificeren met zo een chaotisch brein is destructief voor jezelf en anderen. De enige ware remedie hiertegen is de geest tot rust te brengen en het lichaam te temmen.

Vasten van de geest

Het vasten van de geest is de geest leegmaken van alle overpeinzingen, emoties en verlangens. Wanneer de geest ‘leeg’ is, is er ruimte en die is nodig om in te kunnen bewegen. Stel jezelf een vertroebelde geest voor als een overvolle tramwagon waarin iedereen op elkaar staat gepakt. Het enige dat je kunt doen is je laten meevoeren. Stel jezelf een heldere geest voor als een leeg strand waarop je alle kanten kunt opgaan. In de tram ben jij een passagier die geen kant op kan, behalve rechtdoor. Op het strand ben jij de avonturier die kan gaan waar de wind waait.

Een drukke geest houdt in dat je druk bent in je hoofd. Continu doemen er allerlei gedachten op die je meevoeren naar duistere en schimmige oorden van het denken. Je bent continu op weg en je komt nooit aan op bestemming. Je bent nooit waar je wezen moet, maar altijd op zoek, altijd verlangend naar een plek waar je op dat moment niet bent. De tram dendert door en jij blijft zitten, opgesloten tussen al die mensen die jou niet begrijpen. Je beseft zelf niet eens, dat jij net als hen ook niet begrijpt wie jij bent.

Een rustige geest houdt zich nergens mee bezig. De wind op het strand waait je ene oor in en de andere weer uit. In de holte van je hoofd vindt het niks dan leegte. Het is je om het even welke kant je opgaat, of je sokken nat worden en of je ergens aankomt. Je voelt je volledig vrij en die vrijheid brengt een brede lach op je gezicht. Je staat open voor elke ontmoeting met wie dan ook, zelfs je grootste vijanden mogen zich nu aandienen. Je beseft dat alles een misverstand was en zal zijn, de enige waarheid ligt in de stilte die niet is vast te pakken omdat hij almaar in beweging is. De kunst is enkel ermee samen te vallen en mee te bewegen. Je bent als bamboe dat meebuigt en geen dorre tak die zich laat knakken.

Hoe dit te bereiken?

Je moet het willen zonder ernaar te verlangen
De Weg is beseffen thuis te zijn
Laat je niet verwarren door vooruitgang of achteruitgang
Het zijn slechts twee richtingen
Beide brengen je ergens en nergens
Wat vind je fijner:
De weg van huis of de weg naar huis?
Kies en ga
Bouw geen nieuwe verblijven in je geest waar het fijn vertoeven is
Het maakt je lethargisch en afhankelijk
Hecht je aan niks en aan niemand
Het maakt je kwetsbaar
Loopt het pad dood en zie je alleen maar muur om je heen
Besef dat het een open driehoek is
Je hoeft je alleen maar om te draaien

Temmen van het lichaam

Jezelf voeden met qi (chi) door het doen van ademhalingsoefeningen. Qi is de energie die door jou stroomt en die jij kan richten. Is je ademhaling kalm, dan kun je vanuit rust je energie ergens op richten en op een ontspannen manier taken volbrengen. Is je ademhaling onrustig, dan gaat je energie alle kanten op en raak je snel uitgeput. Door stil te gaan zitten en je te concentreren op je ademhaling, kun je achterhalen hoe het is gesteld met jouw energie-circulatie. Een opwindende energie huishouding kan fijn aanvoelen en je het gevoel geven dat je vleugels hebt. Vanuit deze staat kun je veel gedaan krijgen. Het gevaar is echter dat je jezelf verliest in de adrenaline rush en niet meer aanvoelt wanneer je moet stoppen. Een hoog energie-level, dat je herkent aan een snellere ademhaling en een verhoogde hartslag is op de langere termijn uitputtend. Als je jouw qi niet omlaag haalt, terug in balans brengt, zal de energie met jou aan de haal gaan in plaats van andersom. Je verliest hierdoor de controle over allerlei facetten van jouw lichaam en geest die samen eigenlijk een geheel vormen. Zo komt het ook dat jouw denken met jou aan de haal gaat. Je bent niet meer gericht aan het denken, daar waar het nodig is, maar je raakt verzonken in gedachten. Dit is hoe jouw geest zowel op korte als langere termijn vertroebelt kan raken.

Het vasten van de geest is in dit opzicht onlosmakelijk verbonden met het temmen van het lichaam. Tem je het lichaam door jouw ademhaling onder controle te brengen, dan komt jouw geest tot rust. Laat je je geest niet afdwalen en vastklampen aan alles wat los en vast zit, zowel binnen als buiten jezelf, dan ben je geconcentreerd, komt je ademhaling tot rust en tem je op deze wijze ook jouw lichaam. De gezondheidsvoordelen die komen kijken bij een harmonieuze samenwerking tussen lichaam en geest zijn onopsombaar. Het maakt simpelweg gewoon het verschil tussen gezond en ziek zijn. Al onze kwalen en ziekten vloeien immers voort uit een ‘te sterke’ of aanhoudende disbalans. Er ontstaan blokkades in het lichaam als gevolg van een onoplettende en gejaagde geest. De geest wordt ziek, depressief en voelt zich eenzaam als gevolg van een vermoeid lichaam en visa versa. Een neerwaartse spiraal is zo in gang gezet. Maar een opwaartse, voorbij de eenzaamheid, net zo goed. De keuze is aan jou.

Wil jij de eenzaamheid met wortel en al uit je leven trekken? Stuur even een app of mail, dan spreken we een keer vrijblijvend af om te kijken of ik als mentor iets voor jou kan betekenen.

Sander Ritman | Eenzaamheidsdeskundige & Levensmentor
06-42 66 34 95 | sanderritman@outlook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.