Koloniaal

Als ik mevrouw heb gedoucht en ze uiteindelijk weer aangekleed op de bank zit, wilt ze graag een kop koffie. Neet te heet, met veel melk en suiker, een glas water ernaast, een boterham in kleine stukjes zonder korstjes met een beetje boter en ook hier veel suiker op. Graag de suikerpot ernaast, voor het geval het allemaal nog niet zoet genoeg is. Ondertussen is ook de huishoudelijke hulp gearriveerd.

“Mevrouw, u moet echt niet zoveel suiker eten hoor”, zegt de hulp.

“Ga jij nou maar gewoon stofzuigen, daar ben je hier voor”, snauwt mevrouw op een botte en duidelijke toon.

De hulp kijkt me aan, rolt met haar ogen, maar pakt vervolgens wel braaf de stofzuiger. Mevrouw is een bekende van mijn oma. Ze hebben samen op Papoea-Nieuw-Guinea gewoond. Net als alle andere koloniale overheersers daar, hadden ze elke dag een heel leger aan hulpjes tot hun beschikking.

“Vul jij even het voer van mijn kanarie aan!”, beveelt mevrouw mij. “Je staat nu verder toch maar te niksen.”

“Nou vooruit”, en mevrouw wijst me waar het voer staat.

“U heeft het voer in het badje gedaan mevrouw. O, en ik zie dat de andere bakjes ook gevuld zijn met vogelzaad. Krijgt die vogel wel te drinken?”

“Daar hou ik me allemaal niet mee bezig knul.”

De hulp luisterde mee met onze conversatie en liet uiteindelijk de stofzuigerslang los om mij iets toe te kunnen fluisteren.

“Wat ben jij aan het doen?”, riep mevrouw bits naar haar trouwe onderdaan. “Ga jij weer eens heel snel aan het werk. Waar heb ik je in hemelsnaam voor ingehuurd?”

Ik weet nog goed dat mijn oma eens een anekdote oprakelde over deze mevrouw. Ze stond volgens haar bekend als een zeer grappige vrouw. Ze vertelde eens aan alle blanke vrouwen op het eiland, hoe haar papegaai plots dood in haar kooi lag. Hoewel ze het beestje zelf trachtte te verzorgen, ontsloeg ze al haar personeel op staande voet. Iedereen moest hier hard om lachen.

Hetgeen de hulp mij zojuist had ingefluisterd, was dat dit alweer mevrouw haar vijfde kanarie is, in één jaar tijd.

20120618-223527.jpg

Eén gedachte over “Koloniaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.