Mijn vriend

In deze podcast ga ik in gesprek met mijn vrienden om te achterhalen hoe vriendschap en eenzaamheid zich tot elkaar verhouden in de maatschappij waarin we nú leven.

Inhoud

We leven met z’n allen in deze samenleving en toch kun je je hier eenzaam voelen. Zelf heb ik dit ondervonden, ondanks alle vrienden die ik mij rijk reken. Hoe ervaren zij de maatschappij waarin wij leven en wat vertellen mijn vrienden mij over mezelf? Dit is wat ik hoop te weten te komen via een serie podcastafleveringen waarin ik met een aantal van hen in gesprek ga.

Sinds mijn periode van eenzaamheid boeit deze geestesgesteldheid me mateloos en zoek ik voortdurend naar voorbeelden en verklaringen. Ik miste een soort van waarachtig en geestelijk contact. Al mijn vrienden noemde ik nog steeds mijn vrienden, terwijl ik hen op een fundamenteel niveau niet kon bereiken. Herkennen zij dit gevoel? Zijn je vrienden er altijd voor je, of is dit in sommige situaties onmogelijk? Wat betekent vriendschap?

Vorm

De basis voor de podcast wordt gevormd door het gesprek. Elke aflevering zal ik gaan zitten met een vriend of vriendin en zal ik hem of haar vragen stellen die mij interesseren. Op hun beurt kunnen mijn vrienden ook mij verrassen met vragen.

De gesprekken zullen worden omlijst door muziek van het muzikantenduo Rikenik. Dit duo bestaat uit gitarist Rik Fennis en drummer Rob Sprinkhuizen. Zij begeleiden mij al jaren bij mijn poeziëvoordrachten, vertellingen en voorleessessies. Zij zijn zeer goed in het maken van soundscapes en het reageren op tekst en wendingen in verhalen.

Naast de samenwerking met deze muzikanten zou ik graag per aflevering een gastmuzikant willen uitnodigen die ik qua stem, instrument of geluid goed vind passen bij de persoon of sfeer die in de podcast voorkomt.

Ik streef naar een fijne luisterbeleving met veel rust en aandacht voor wat er gezegd wordt. Graag bouw ik ruimtes in die kunnen worden opgevuld met stilte, muziek of poëzie. Ik houd van een bindend muzikaal element zoals een terugkerend melodielijntje; instrumentaal of gezongen. Ook zal er muziek zijn die doorgaat onder de gesprekken en die af en toe reageert op wat er gezegd wordt.

Eerste aflevering

Het eerste gesprek dat ik op wil nemen is met mijn intrigerende vriend Bob. In mijn periode van eenzaamheid ontmoetten wij elkaar veel en spraken over het leven en vooral de illusie ervan. Alle gesprekken met hem ervoer ik als gesprekken met mijzelf. Los van ons gefilosofeer vertelde hij mij ook zeer merkwaardige belevenissen. Zo had hij zijn eigen aannemersbedrijf opgezegd, verkocht alles wat hij bezat, zelfs z’n kat, en vertrok naar India waar hij in een juwelenscam terechtkwam.

Hoe is het mogelijk om daaraan ten prooi te vallen? En aan de andere kant: zijn wij niet voortdurend aan de grillen en de wil van anderen overgeleverd? Zijn ervaring is naar alledaagse maatstaven zo’n extreem voorbeeld van hoe wij onze levens als marionetten kunnen leiden, dat ik vind dat je met zo’n verhaal zo duidelijk iets kunt vertellen over de vrijheid danwel gebondenheid waarin wij leven. Maar ook, waarom vertelde hij mij niks toen ik hem in Nederland ontmoette en hij er nog middenin zat?

Het leidende liedje dat ik bij deze podcastaflevering in gedachten heb is het nummer Nature Boy van Nat King Cole. Dit zal ter introductie worden gezongen door Mandy Ladan, en zal vaker terugkomen in de podcast. Verdere muziek en composities zullen na de gesprekopnames gemaakt worden.

Motivatie

De podcast kan denk ik het best omschreven worden als een autobiografisch getinte documentairereeks. Ik richt mij in eerste instantie op de doelgroep waarin ikzelf thuis hoor. Dan denk ik aan (hoger) opgeleide mensen van rond de dertig. Mensen die een leven proberen op te bouwen na hun studies en zich geconfronteerd zien met een andere wereld dan tijdens hun onbezorgde jeugd en studententijd. Ik hoop mensen een gevoel van herkenning mee te geven in wie wij zijn. Ook hoop ik troost te bieden tegen eenzaamheid die ervaren kan worden in een snelle prestatiegerichte samenleving. In het Westerse en individualistische Nederland komt eenzaamheid veel meer voor dan wij denken. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. “Eenzaamheid is dus niet alleen een individueel probleem, maar heeft ook alles te maken met de inrichting en cultuur van de samenleving en de manier van denken in de samenleving.” (Coalitie erbij; Nationale coalitie tegen eenzaamheid)

Wie gaan het maken?

Mijn naam is Sander Ritman. Ik ben geboren in 1984, ik ben getrouwd en ik heb twee dochters. Mijn passie ligt bij het schrijven, vertellen en delen van verhalen. Na mijn eerste gedichten te hebben geschreven, maakte ik al snel de stap naar het podium om mijn werk voor te dragen. Ik startte gaandeweg een blog en publiceerde korte verhalen over ontmoetingen met cliënten in de thuiszorg. Daaruit kwam ‘De Verpleegpoëet’ voort: in eerste instantie een samenwerking met het muzikantenduo Rikenik met vertellingen en gedichten uit de zorg; later ook een bundeling korte verhalen, uitgegeven in samenwerking met Hardhoofd. Recent heb ik in samenwerking met Humanitas Haagland een online platform opgericht waarop mensen samen kunnen bloggen tegen eenzaamheid, genaamd Aap Blog Mies.

Vooral met Rikenik heb ik al verschillende audio(visuele) producties gemaakt. Een voorbeeld hiervan is een zeer korte film met in de hoofdrol een cliënt van mij uit de thuiszorg. Regie, camera en montage zijn van Hiba Vink. Bekijk de film hieronder:

Daarnaast namen we een groot aantal gesproken liedjes, verhalen en gedichten op. Hieronder is een kleine selectie te beluisteren:

Kleine toelichting: het eerste nummer gaat over een jeugdervaring met bovengenoemde vriend Bob. Misschien zou het leuk zijn om ook dit in de podcast terug te laten komen. Ideeën genoeg 🙂 Ik sta open voor het experiment en wil echt iets eigens maken.

Nog nooit eerder maakten we een groter audioverhaal of podcast. Dolgraag zou ik daar met VPRO Dorst verandering in willen brengen. Ik zou ook willen samenwerken met een regisseur om al mijn ideeën te kunnen stroomlijnen. Wellicht zou ook een professionele editor een mooie aanvulling kunnen zijn. Verder sta ik open voor suggesties, aanbevelingen en wil ik alles leren m.b.t. het maken van een podcast.

Inspiratie

De podcastserie Roes vind ik echt geweldig. De makers weten met hun stemmen, geluiden, geluidjes, stiltes en muziek een sfeer te creëren waar je graag in blijft hangen. Bij deze laatste aflevering, de ontnuchtering, ga ik automatisch bij mezelf te rade: waar ligt mijn ontnuchtering? Mijn serie zou ook wel eens een dergelijke opbouw kunnen hebben: van illusie naar werkelijkheid of van illusie naar illusie.

Vriendschap in blik is een aflevering uit Plots over vriendschap. Mijn serie gaat weliswaar ook over vriendschap, maar vanuit een andere invalshoek belicht en in een andere vorm gegoten.

Deze zeer korte vertelling van Robin van Gelder maakte in zijn eenvoud ook indruk op me. Samen, maar toch alleen. Dit is een gevoel, maar dan op een veel fundamenteler niveau, dat ik ook had tijdens mijn periode van eenzaamheid. Met mijn podcastserie hoop ik dit gevoel verder uit te kunnen diepen.

Tot slot verwijs ik nog door naar mijn eigen bevindingen over eenzaamheid in het essay dat ik erover schreef op dit blog.

Contact

Sander Ritman
Irisplein 37
2565 TD Den Haag

06 42 66 34 95
sanderritman@hotmail.com