Nevel van shagdampen

“Hoe gaat het nu met uw broer?”

“Welke van de twee bedoel je?”

“Ik bedoel die ene waarvan z’n maagwand is gescheurd.”

“Nou dat gaat niet zo best.” Mevrouw slaakt een diepe zucht, staart even voor zich uit en buigt voorover om een sjekkie te draaien.

“Mijn broer heeft na de operatie ook een hersenbloeding gekregen. We zijn nu alweer een paar weken verder en hij komt maar niet bij.”

“Nou dat klinkt niet goed nee. En hoe gaat het met uw andere broer?”

“Die ligt ook in het ziekenhuis. Hij was thuis weer gevallen en heeft nu zijn andere heup gebroken. De artsen hebben geen goede hoop.”

“Met hem ging het al lange tijd niet goed toch? U heeft al vaker over hem verteld. Hij is toch ook degene met een dochter met wie het ook zo slecht gaat.”

“Ja, zijn dochter heeft net te horen gekregen dat ze dood gaat. Ze is wel weer terug uit het ziekenhuis, maar aan bed gekluisterd. Elk moment kan haar laatste zijn.”

Mevrouw is alweer halverwege haar zware Pall Mall en blaast nog wat rook door de kleine woonkamer. We zijn inmiddels omgeven door een nevel van shagdampen.

“En hoe gaat het met u?”

“Verschrikkelijk! Ik heb net van mijn specialist te horen gekregen dat het bloed in mijn longslagaders niet meer goed kan worden rondgepompt. Als ik me niet laat opereren ga ik dood omdat ik op een gegeven moment geen zuurstof meer krijg. Maar liever dat dan sterven op de operatietafel.”

“Dus je laat je niet opereren?”

Mevrouw neemt een laatste trekje van haar sigaret. “Ik heb in mijn leven genoeg ellende meegemaakt. Laat mijn nu maar dood gaan.”

Als ik eenmaal weer buiten sta, waait er een gure wind door mijn haren. Achter mij staat Gods huis met zijn klokken hoog boven mij. Links van mij de apotheek, rechts de flat van mevrouw. Pas als ik  op mijn natgeregende fietszadel ga zitten word ik overvallen door emotie. Ik hef mijn hoofd en laat de regen langs mijn gezicht stromen. Ik proef het in elke druppel die langs mijn lippen glijd. Ik leef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.