Savon de Marseille

“Zo ruikt lekker”, lieg ik. Mevrouw begint vaak voor acht uur ’s ochtends al met het eten opzetten. Meestal Hollandse koolsoorten met aardappelen die op een laag vuurtje uren doorpruttelen. Ik heb geen idee wat er dit keer opstaat, maar op de één of andere manier ruikt het altijd naar doorgekookte olijven.

“Dat is zuurkool met een stukkie spek. Dat vindt die jongen zo lekker als hij tussen de middag terugkomt van zijn werk.”

Onder begeleiding van de zuurkool-met-spek-dampen gaan we naar boven. Ik te voet, mevrouw met haar traplift. Eenmaal onder de warme straal klaagt mevrouw over het water dat niet doorloopt vanwege het verstopte doucheputje. Ik zeg dat het wel meevalt, tot ik ineens kleine witte dingetjes zie komen bovendrijven. Als ik goed kijk zie ik dat het stukjes bloemkool zijn, vergezeld met iets van aardappel.

“Zo mevrouw, zal ik u eens even lekker inzepen?”, vraag ik met inmiddels een stuk ‘Savon de Marseille’ in mijn handen. Deze groene zeep wordt nog steeds volgens een eeuwenoud productieproces vanuit olijfolie vervaardigd. Misschien ken je het wel van je eigen opa of oma. De lucht die er vanaf komt associeer ik meteen met oude mensen die nog altijd leven met een totaal ander begrip van frisheid. De kunstmatige parfums van tegenwoordig mogen dan niet alles zijn. De natuurlijke basis van deze zeep, bedacht door Franse pioniers uit 1688, geeft het een geur die op zijn minst opmerkelijk kan worden genoemd.

Mevrouw baadt ondertussen lekker pootje in een voetenbad vol etensresten. Haar doucheputje zit toch behoorlijk verstopt. Als ik nog eens naar het authentieke stukje ambacht in mijn handen kijk, merk ik dat er uit de barsten nog een maaltijd valt te halen. Het heeft er alles van weg dat mevrouw de badkamer voor meerdere doeleinden gebruikt. Niet alleen wordt hier haar eigen vlees van top tot teen gewassen, ook haar aardappelen en groenten gaan onder dezelfde douche. Alles boent ze af met groene zeep. Dat is dan ook weer het voordeel van zo’n natuurproduct als ‘Savon de Marseille’, mits je van olijven houdt natuurlijk.

Eén gedachte over “Savon de Marseille”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.