Spektakel nog voor de eerste noot gespeeld is

Afgelopen vrijdag beleefde ik mijn tweede optreden met Rikenik. Ik moest overdag eerst werken. Het was een pittig dagje aangezien ik moest invallen vanwege een uitgevallen collega in een ander team. Ik kreeg een aantal voor mij onbekende cliënten toegewezen, waarvan ik er één nog duidelijk voor de geest kan halen. Het was een mevrouw met parkinson. Ik bedenk me nu dat hier weer een verhaaltje in zit. Ik ga deze zeker schrijven, alleen nu niet.

Nu wil ik je vertellen hoe wij die avond aankwamen in Rotterdam. We halen de instrumenten uit de Rikenikbus en verplaatsen ze een kleine rokerige kroeg in. Er zit een man lekker te roken, met duidelijk al een portie vrolijkmakende vloeistoffen in zijn lichaam. Hoe meer instrumenten, onderdelen en elektronica wij naar binnen slepen hoe verder zijn mond van verbazing openvalt. Op de terugweg van weer een zak met drumstandaards geef ik hem een knikje van wederzijds begrip. Voor mij is deze volksverhuizing ook een eerste ervaring voor een optreden.

Als Rikenik beginnen op te bouwen bestel ik maar een biertje. De stamgast, ik vermoed dat hij dat is, doet lekker met me mee en steekt nog een sjekkie op. Het kleine podium wordt steeds voller. De man neemt nog een biertje en geniet duidelijk van hetgeen zich voor hem afspeelt. Zo’n geweld aan materiaal voor twee muzikanten heeft hij nog nooit meegemaakt. Hij glundert duidelijk van verwondering voor het bouwwerk dat steeds groter wordt, met glimmende drum- en gitaarpedalen en tal van blauwe en rode ledlampjes in elektrische apparaten.

Met Rikenik in Rotterdam
Beeldmateriaal: Jan Tebont

Als we eindelijk kunnen beginnen, staat de man op en loopt naar de bar. “Mag ik van jou de rekening John,” vraagt hij met een Rotterdams accent. “Tuurlijk Jan,” zegt John, die waarschijnlijk al zijn klanten bij naam kent. Als ik Jan achter het raam langs zie vertrekken, begint de band te spelen. Ik maak me klaar om zo dadelijk in te vallen op een podium waar eigenlijk geen plek meer voor me is. Met inmiddels vier bier in m’n mik vraag ik me af hoe ik dit voor elkaar ga spelen. Voor Jan maakt het in ieder geval niet meer uit. Hij heeft een top avond gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.